Hoe haal je met minder rijles je rijbewijs? We hebben hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Meekijken en ver vooruit kijken. Bijvoorbeeld achterin de lesauto. Kijk naar de cursist achter het stuur en let vooral op de op- en aanmerkingen van de instructeur. Dit kan natuurlijk ook als je met iemand meerijdt. Bijvoorbeeld je ouders. Let op hoe ze kijken, reageren en anticiperen. Zou jij het ook zo doen?

2.Als je gaat fietsen: kijk om je heen, let op verkeersborden en verkeerstekens, kijk naar wat bestuurders doen, probeer eens te verzinnen wat ze zouden gaan doen, en kijk dan of je gelijk krijgt. Zo doe je nog meer verkeersinzicht op!

3.Kijk een aflevering van Wegmisbruikers en zie hoe het niet moet! Let hierbij op gedrag in het verkeer en gevaarlijk situaties. Heel leerzaam en dit scheelt allemaal weer in je lesgeld!

4. Schrijf na afloop van je les meteen op wat je leerde, wat er goed ging en wat er fout ging. Dan kun je het thuis rustig verwerken en alvast nadenken hoe je de volgende les deze dingen kunt verbeteren.

5. Volg minimaal 1,5 tot 2 uur rijles per keer om meer te leren en dan heb je ook meer tijd om je fouten te verbeteren!

6. Vraag aan je instructeur hoever je vooruit zou moeten kijken en ga hardop denken. Vertel wat je ziet tijdens het rijden zodat je instructeur met je mee luistert. Dan hoort hij wat je ziet en kan hij nog beter beoordelen of je kijkgedrag goed genoeg is voor het examen bij het CBR.

7. Rijdt altijd zoveel mogelijk de maximum snelheid! Dus niet te langzaam als je harder mag en kunt, maar ook niet te snel waar je wel harder mag maar voor de veiligheid niet zou kunnen! Denk maar aan situaties met fietsers op de weg, onoverzichtelijke kruispunten, glad wegdek, schoolgebied.

8. Lees regelmatig je theorieboek door om de regels goed te onthouden en in praktijk toe te passen.

9. Ga niet onnodig stoppen als je voorrang hebt! Alleen als je een ongeluk moet voorkomen moet je stoppen.