Hoe kun je met minder rijlessen je rijbewijs halen? Of ben je benieuwd hoe het er tijdens je rij-examen aan toegaat? We hebben hieronder een verzameling handige tips voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiden
1. Bereid je rijles zo goed mogelijk voor! Vraag je instructeur aan het einde van de les wat er de volgende les behandeld gaat worden. Dit kun je vervolgens opzoeken in je lesboek.

2. Beheers (op tijd!) je theorie. Theorie is niet het leukste van rijles, maar als je het beheerst haal je meer uit je praktijklessen halen, doe je sneller examen en bespraaje fors op de kosten!

3. InstappenLoop tegen het verkeer in, voor de auto langs. Op die manier zie je tegemoetkomend verkeer op tijd aankomen. Stop even bij de linkerkoplamp en kijk naar links en recht. Controleer of je zonder gevaar of hinder naar het portier van de auto kunt lopen en deze direct kunt openen.

Als je niet in één keer in kunt stappen, wacht dan niet naast de auto, maar tussen de geparkeerde auto’s. Je weet immers niet of anderen jou op tijd zien. Bedenk goed dat er mensen zijn die toch gaan rijden als ze  hebben gedronken, te weinig hebben geslapen, onder invloed zijn van verdovende middelen, geen rijbewijs hebben, etc…

Als het vrij is ga je naar het portier en open je die met je linkerhand, niet verder dan noodzakelijk is. Hoe korter het instappen duurt, hoe minder kans je hebt om het overige verkeer in gevaar te brengen of te hinderen. Zorg dus dat je de portieren van de auto zo snel mogelijk sluit, want als ze open blijven wordt de auto twee maal zo breed. Dat kan onnodige hinder of gevaar veroorzaken.

Aangezien jij rijdt, moet je ook controleren of de andere portieren goed gesloten zijn. Meestal brandt er een binnenlamp als er een portier open staat. Sommige auto’s hebben op de dashboard een waarschuwingslamp.

 4.Uitstappen
Voordat je uitstapt, moet je rondom de auto kijken of je genoeg ruimte hebt om zonder schade aan andere voertuigen het portier te openen. Zorg dat je hierbij niemand hindert of in gevaar brengt. Kijk dus voor je, in je binnenspiegel, in je linkerbuitenspiegel en over je linkerschouder.

Als alles veilig is, mag je het portier ontgrendelen. Doe dit altijd met je rechterhand, zodat je beter over je linker schouder kunt kijken. Pak met je linkerhand de handgreep van het portier vast. Hou die vast zodat de wind de deur niet los kan rukken.

Zorg dat je vlot uitstapt, de autosleutel niet vergeet mee te nemen, de portieren vergrendelt en tegen het verkeer naar het troittoir loopt. Hoe korter het uitstappen duurt, des te minder kans heb je om de andere weggebruikers in gevaar te brengen of te hinderen. Door tegen het verkeer in te lopen, kun je dat zien naderen.
Noot: Ik zou deze tip niet onder het in- en uitstappen zetten, maar ergens anders op de website
Tip!

Zorg dat je alle stappen beheerst. Dit is een vereiste voor je examen, maar vooral van belang voor je eigen veiligheid. Helaas gebeuren er nog steeds ongelukken met zwaar letsel of dodelijk afloop doordat men niet goed kijkt bij het in- of uitstappen. Zorg dat dit jou niet overkomt en vertrouw niemand in het verkeer! Andere weggebruikers kunnen hebben gedronken, drugs hebben gebruikt of om een andere reden traag reageren. Bovendien rijden er best veel mensen zonder rijbewijs of met weinig ervaring. Automobilisten kunnen ook worden afgeleid door een sigaret die valt of een telefoon die afgaat. Als ze daardoor de macht over het stuur verliezen en recht op je afkomen, moet jij weten hoe je kunt reageren.