De hellingproef is een veel voorkomende bijzondere manoeuvre, waarbij je de auto op een helling stil zet. De examinator van het CBR zal op de totale uitvoering hiervan, in combinatie met je kijkgedrag, beoordelen. In dit lesonderdeel geef ik aan hoe je deze bijzondere manoeuvre stap voor stap kunt uitvoeren om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Tijdens het examen zal de examinator tijdig aangeven dat je een hellingproef moet doen.

De hellingproef met handrem voer je als volgt uit:
1. Kijk waar je gaat stoppen.
2. Kijk naar voren, in je binnenspiegel, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je veilig kunt stoppen.
3. Geef richting aan naar rechts en rem met je voetrem rustig af terwijl je nog een keer kijkt.
4. Na het stoppen schakel je eerst naar de eerste versnelling. Blijf wel op je voetrem staan!
5. Als de auto stilstaat zet je de auto op de handrem door het knopje ingedrukt te houden, handrem omhoog trekken totdat je voldoende spanning voelt. Laat dan eerst het knopje los voordat je de handrem los laat.
6. Controleer door je voetrem rustig los te laten of de auto blijft staan. Als het toch naar achteren rolt rem dan direct af met je voetrem en span de handrem meer aan totdat de auto wel blijft staan.
7. Kijk naar voren, in je binnenspiegel, linker buitenspiegel en over je linker schouder om te bepalen of je veilig weg kunt rijden. Geef pas richting aan naar links als het vrij is en dat je wilt rijden.
8. Geef eerst een beetje gas totdat je de motor heel zachtjes hoort.
9. Laat daarna de koppeling langzaam opkomen totdat de motorkap een beetje omhoog begint te gaan. Houw het koppelingspedaal daar vast anders slaat de motor af!
10. Trek je handrem een beetje omhoog voordat je het knopje indrukt. Laat de handrem rustig zakken zodat de auto naar voren kan gaan. Controleer of het lampje (!) van je handrem uit is.
11. Geef een beetje gas erbij om vlotter door te kunnen rijden.
12. Tijdens het gas geven gaat je snelheid omhoog en vanaf 10km/u laat je het koppelingspedaal voorzichtig los of schakel je door naar de volgende versnelling.

Hellingproef zonder handrem voer je als volgt uit:
Bij een flauwe (niet steile) helling, mag je ook de hellingproef zonder handrem toepassen.
1. Kijk naar voren, in je binnenspiegel, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je veilig kunt stoppen.
2. Geef richting aan naar rechts en rem met je voetrem rustig af terwijl je nog een keer kijkt.
3. Na het stoppen schakel je eerst naar de eerste versnelling. Blijf wel op je voetrem staan!
4. Laat het koppelingspedaal voorzichtig opkomen tot dat je de motor hoort brommen (als het goed is zie je ook dat het toerental afneemt). Houw je koppeling op dat punt vast!
5. Laat nu pas het rempedaal rustig los en controleer of de auto naar voren gaat. Als de auto naar voren rijdt geef dan een beetje gas erbij om nog sneller te gaan rijden. Zorg er wel voor dat de motor niet loeit door te veel gas te geven!
6. Als de auto niet naar voren gaat laat je koppelingspedaal dan ietsepietsje (telkens 4mm) omhoog komen totdat de auto begint te rijden. Houw dan je koppelingspedaal vast totdat je het niet meer voelt brommen.
7. Tijdens het gas geven gaat je snelheid omhoog en vanaf 10km/u laat je het koppelingspedaal voorzichtig los.

Belangrijke tips:
* Laat de koppeling niet teveel opkomen, want dan slaat de motor af.
* Laat de auto niet achteruit rollen, want dat kan gevaarlijk zijn voor het verkeer achter je.
* Bij sommige auto’s voel je de rugleuning trillen wanneer de koppeling voldoende is opgekomen tot het aangrijpingspunt.
* Bij auto’s met een toerenteller, kun je aan de toerenteller zien wanneer je koppeling voldoende is opgekomen. De toerenteller gaat dan iets naar beneden.
* Controleer of je handrem volledig naar beneden is aan de hand van het controle lampje op je dashboard.
* Vaak vergeten leerlingen nadat ze op een helling stil staan de versnellingspook terug te schakelen naar de 1e versnelling. Tijdens het wegrijden slaat de motor dan vaak af. Daarna gaan ze opnieuw de auto starten, schakelen ze wel naar de 1e versnelling, maar dan vergeten ze te kijken of ze veilig weg kunnen rijden. En dat is dan wel een reden om je te laten zakken voor je examen.

Let op! De hellingproef wordt goed gerekend als je voldoet aan de volgende punten:
* Kijken en richting aan geven bij het stoppen en wegrijden
* De motor niet af laten slaan.
* Niet achteruit gaan rijden.
* Netje voorrang verleent aan het overige verkeer.

Door veel te oefenen op verschillende plekken met en zonder handrem wordt je vanzelf handiger en kom je zelfverzekerder over tijdens de uitvoering hiervan.